Home Zupy Grzybowa ze świeżych grzybów

Grzybowa ze świeżych grzybów

by

Gdy jesienią jest sezon na grzyby, nazbierajmy ich tyle, żeby zrobić pyszny sos, albo zupę ze świeżych grzybów. Zupa z suszonych prawdziwków, na którą tutaj też mam przepis, też jest pyszna, ale wypróbujcie ten przepis – na pewno będzie Wam smakować!

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki)
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 średniego selera pokrojonego w kostkę
  • 1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić ściereczką. Pokroić w plasterki. Zagotować w garnku z zimną wodą, po czym odcedzić i wypłukać.
  • Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać grzyby i gotować ok. 30 min. na małym ogniu.
  • Dodać wymyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę (korzeń), kilka gałązek natki pietruszki i seler.
  • Dosypać przyprawy – sól, pieprz. Można dodać do smaku posiekany ząbek czosnku i kostkę bulionową.
  • Gdy warzywa będą miękkie należy podprawić zupę mąką (rozmieszaną uprzednio w kilku łyżkach zimnej wody lub roztopionej w rondelku łyżce masła), zagotować.
  • Zupę podawać z makaronem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1552 głosów)

related articles