Gdy jesienią jest sezon na grzyby, nazbierajmy ich tyle, żeby zrobić pyszny sos, albo zupę ze świeżych grzybów. Zupa z suszonych prawdziwków, na którą tutaj też mam przepis, też jest pyszna, ale wypróbujcie ten przepis – na pewno będzie Wam smakować!
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki)
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1/2 średniego selera pokrojonego w kostkę
- 1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić ściereczką. Pokroić w plasterki. Zagotować w garnku z zimną wodą, po czym odcedzić i wypłukać.
- Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać grzyby i gotować ok. 30 min. na małym ogniu.
- Dodać wymyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę (korzeń), kilka gałązek natki pietruszki i seler.
- Dosypać przyprawy – sól, pieprz. Można dodać do smaku posiekany ząbek czosnku i kostkę bulionową.
- Gdy warzywa będą miękkie należy podprawić zupę mąką (rozmieszaną uprzednio w kilku łyżkach zimnej wody lub roztopionej w rondelku łyżce masła), zagotować.
- Zupę podawać z makaronem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1552 głosów)