Home Zupy Zupa warzywna z pęczakiem

Zupa warzywna z pęczakiem

by

Zdrowa i pyszna zupa bezmięsna z kaszą pęczak, ciecierzycą i warzywami. Jest bardzo sycąca, więc idealnie nadaje się na jesień i zimę.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g kaszy pęczak
  • 2 duże marchewki, posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 puszka (400g) posiekanych pomidorów
  • 1 cukinia, drobno pokrojona
  • 1 puszka (400g) ciecierzycy, odsączona
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka wlać bulion, dodać kaszę, wszystkie warzywa i liście laurowe. Dodać wszystkie przyprawy, doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 90 minut.
  • Zupa będzie bardzo gęsta. Aby ją rozrzedzić można dodać więcej bulionu.
  • Przed podaniem wyjąć liście laurowe.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

105 minut


Średnia 5 / 5 (1088 głosów)

related articles