Zdrowa i pyszna zupa bezmięsna z kaszą pęczak, ciecierzycą i warzywami. Jest bardzo sycąca, więc idealnie nadaje się na jesień i zimę.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 200 g kaszy pęczak
- 2 duże marchewki, posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 puszka (400g) posiekanych pomidorów
- 1 cukinia, drobno pokrojona
- 1 puszka (400g) ciecierzycy, odsączona
- 1 cebula, posiekana
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlać bulion, dodać kaszę, wszystkie warzywa i liście laurowe. Dodać wszystkie przyprawy, doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 90 minut.
- Zupa będzie bardzo gęsta. Aby ją rozrzedzić można dodać więcej bulionu.
- Przed podaniem wyjąć liście laurowe.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
105 minut
Średnia 5 / 5 (1088 głosów)