Chowder to amerykański gulasz z ryb lub skorupiaków często są spożywany jako przekąska. Do tego przepisu dodano ziemniaki i filety piklinga.
Składniki:
- 1 por
- 300 g małych młodych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 750 ml wywaru rybnego
- 425 g kukurydzy z puszki
Przygotowanie:
- Pokroić pora w cienkie plasterki. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dusić pokrojonego pora około 2 minut, a następnie dodać ziemniaki i dusić kolejne 2 minuty.
- Dolać wywar rybny, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu około 15 minut. Odcedzić kukurydzę z zalewy, przepłukać zimną wodą i porządnie odsączyć. Ściągnąć skórę z piklinga. Rozdrobnić rybę widelcem na kawałki wielkości kęsa.
- Dodać do garnka śmietanę, kukurydzę, rybę i połowę szczypiorku oraz natki pietruszki. Posolić i dodać pieprzu. Ponownie zagotować zupę i od razu zdjąć z ognia, żeby ryba się nie rozpadła. Posypać resztą szczypiorku i natki pietruszki i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1326 głosów)