Home Zupy Chowder z piklingiem i kukurydzą

Chowder z piklingiem i kukurydzą

by

Chowder to amerykański gulasz z ryb lub skorupiaków często są spożywany jako przekąska. Do tego przepisu dodano ziemniaki i filety piklinga.

Składniki:

  • 1 por
  • 300 g małych młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 750 ml wywaru rybnego
  • 425 g kukurydzy z puszki

Przygotowanie:

  • Pokroić pora w cienkie plasterki. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dusić pokrojonego pora około 2 minut, a następnie dodać ziemniaki i dusić kolejne 2 minuty.
  • Dolać wywar rybny, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu około 15 minut. Odcedzić kukurydzę z zalewy, przepłukać zimną wodą i porządnie odsączyć. Ściągnąć skórę z piklinga. Rozdrobnić rybę widelcem na kawałki wielkości kęsa.
  • Dodać do garnka śmietanę, kukurydzę, rybę i połowę szczypiorku oraz natki pietruszki. Posolić i dodać pieprzu. Ponownie zagotować zupę i od razu zdjąć z ognia, żeby ryba się nie rozpadła. Posypać resztą szczypiorku i natki pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1326 głosów)

related articles