Pikantna zupa z mięsem mielonym i dużą ilością papryki. Łatwa do przygotowania, smaczna i sycąca. Można ją doprawić według upodobania, na bardziej lub mniej ostro.
Składniki:
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy (lub oleju)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy (kucharek, chili, papryka)
- 0,5 litra bulionu (może być kostka rosołowa)
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w plastry i smażymy na oliwie, dodajemy mięso mielone i podsmażamy (mieszając by nie było grudek). Przyprawiamy kucharkiem, papryką, pieprzem i chili (ostrość według uznania, ja daje jedną łyżeczkę).
- Mięso i cebulę zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, ketchup i rozdrobnione pomidory (bez skórek) pokrojoną paprykę w paseczki i dusimy aż zgęstnieje.
- Na końcu dodajemy fasolę i delikatnie mieszamy (by jej nie pognieść) Przyprawiamy do smaku.
- Podawać na gorąco z posypką z tartego sera i pietruszki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1227 głosów)