Home Zupy Miseczki z chleba

Miseczki z chleba

by

Masz pomysł na żurek w chlebie? Ten przepis na chleb, który można wydrążyć i wlać do niego zupę pomoże Ci osiągnąć cel! Miseczki zrobione z chleba na pewno zrobią wrażenie na gościach!

Składniki:

  • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
  • 2,5 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 7 szklanek (875 g) mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 białko
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

  • W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie i odstawić na 10 minut aby się spieniły.
  • Do drożdży dodać sól, olej i 4 szklanki mąki, zmiksować na średniej prędkości. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, cały czas miksując.
  • Gdy ciasto się zwiąże – przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 6 minut, aż będzie elastyczne. Lekko natłuścić miskę i przełożyć do niej ciasto. Obrócić w misce kilka razy, aby się pokryło olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w koło o średnicy 10 cm. Ułożyć na blasze uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką kukurydzianą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Roztrzepać białko z wodą i połową tej mieszaniny posmarować ciasto.
  • Piec przez 15 minut. Następnie ponownie posmarować wierzch jajkiem i piec przez kolejne 10-15 minut, aż bochenki będą z wierzchu rumiane. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.
  • Aby przygotować miseczki na zupę, należy odkroić około 1 cm plaster z górnej części, wydrążyć środek, zostawiając około 2 cm przy brzegach. Napełniać miseczki zupą i natychmiast podawać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

140 minut


Średnia 5 / 5 (2228 głosów)

related articles