Masz pomysł na żurek w chlebie? Ten przepis na chleb, który można wydrążyć i wlać do niego zupę pomoże Ci osiągnąć cel! Miseczki zrobione z chleba na pewno zrobią wrażenie na gościach!
Składniki:
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 2,5 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 7 szklanek (875 g) mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 białko
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie i odstawić na 10 minut aby się spieniły.
- Do drożdży dodać sól, olej i 4 szklanki mąki, zmiksować na średniej prędkości. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, cały czas miksując.
- Gdy ciasto się zwiąże – przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 6 minut, aż będzie elastyczne. Lekko natłuścić miskę i przełożyć do niej ciasto. Obrócić w misce kilka razy, aby się pokryło olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w koło o średnicy 10 cm. Ułożyć na blasze uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką kukurydzianą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Roztrzepać białko z wodą i połową tej mieszaniny posmarować ciasto.
- Piec przez 15 minut. Następnie ponownie posmarować wierzch jajkiem i piec przez kolejne 10-15 minut, aż bochenki będą z wierzchu rumiane. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.
- Aby przygotować miseczki na zupę, należy odkroić około 1 cm plaster z górnej części, wydrążyć środek, zostawiając około 2 cm przy brzegach. Napełniać miseczki zupą i natychmiast podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
140 minut
Średnia 5 / 5 (2228 głosów)