Smaczna i zdrowa zupa z indyjskiej fasoli urad, która zwana jest czarną soczewicą lub fasolą mung. Prosty sposób na sycące danie.
Składniki:
- 2 szklanki fasoli mung
- 1 kostka rosołowa
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka vegety
Przygotowanie:
- Fasolę przepłukać i namoczyć na noc.
- W dużym garnku zagotować wodę z kostką rosołową i przyprawami. Dodać fasolę i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
- Marchewkę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Dodać do zupy razem z ryżem i gotować przez 20 minut.
- Dodać ocet i ewentualnie sól do smaku, wymieszać i gotować jeszcze przez parę minut.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
140 minut
Całkowity czas:
635 minut
Średnia 5 / 5 (958 głosów)