Home Zupy Zupa fasolowa z ryżem

Zupa fasolowa z ryżem

by

Smaczna i zdrowa zupa z indyjskiej fasoli urad, która zwana jest czarną soczewicą lub fasolą mung. Prosty sposób na sycące danie.

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli mung
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka vegety

Przygotowanie:

  • Fasolę przepłukać i namoczyć na noc.
  • W dużym garnku zagotować wodę z kostką rosołową i przyprawami. Dodać fasolę i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
  • Marchewkę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Dodać do zupy razem z ryżem i gotować przez 20 minut.
  • Dodać ocet i ewentualnie sól do smaku, wymieszać i gotować jeszcze przez parę minut.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

140 minut

Całkowity czas:

635 minut


Średnia 5 / 5 (958 głosów)

related articles