Home Zupy Chłodnik z czerwonych buraczków

Chłodnik z czerwonych buraczków

by

Pyszna zupa nie tylko na upalny dzień – orzeźwiająca i pełna witamin. Najpierw gotuję buraczki, a potem schłodzone mieszam z ogórkami, rzodkiewką i jajkiem.

Składniki:

  • 1/2 kg buraczków
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  • Buraczki oczyścić i zetrzeć na tarce. Zalać 1/2 litra wody, dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować przez godzinę.
  • Dodać sok z ogórków i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
  • Mąkę wymieszać z mlekiem lub śmietaną. Dodać do zupy, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
  • Ogórki, rzodkiewkę i jajka pokroić w kostkę i dodać do chłodnika. Przed podaniem posypać koperkiem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

200 minut


Średnia 5 / 5 (1045 głosów)

related articles