Pyszna zupa nie tylko na upalny dzień – orzeźwiająca i pełna witamin. Najpierw gotuję buraczki, a potem schłodzone mieszam z ogórkami, rzodkiewką i jajkiem.
Składniki:
- 1/2 kg buraczków
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Buraczki oczyścić i zetrzeć na tarce. Zalać 1/2 litra wody, dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować przez godzinę.
- Dodać sok z ogórków i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
- Mąkę wymieszać z mlekiem lub śmietaną. Dodać do zupy, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
- Ogórki, rzodkiewkę i jajka pokroić w kostkę i dodać do chłodnika. Przed podaniem posypać koperkiem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
200 minut
Średnia 5 / 5 (1045 głosów)