Home Zupy Krem ze świeżych szparagów

Krem ze świeżych szparagów

by

Nie ma to jak świeże szparagi, kiedy akurat jest na nie sezon – skorzystaj!

Składniki:

  • 450 g świeżych szparagów, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kawałki
  • 80 g drobno posiekanej cebuli
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • W dużym garnku wymieszać szparagi, cebulę i 1/2 szklanki bulionu drobiowego. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia aż szparagi zmiękną, ok. 12 minut. Dobrze zmiksować w blenderze. Odstawić.
  • W tym samym garnku, na średnim ogniu stopić masło. Dodać mąkę, sól i pieprz. Gotować, stale mieszając, przez 2 minuty. Dodać pozostały bulion drobiowy, mieszając trzepaczką, a następnie zwiększyć ogień. Gotować, stale mieszając i doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowane szparagi i mleko.
  • Do małej miseczki wlać śmietanę i, mieszając, dodać chochelkę gorącej zupy. Dodać mieszaninę ze śmietaną i sok z cytryny do zupy. Mieszać, podgrzewając zupę do temperatury odpowiedniej do podania, ale nie dopuścić do wrzenia. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1395 głosów)

related articles