Nie ma to jak świeże szparagi, kiedy akurat jest na nie sezon – skorzystaj!
Składniki:
- 450 g świeżych szparagów, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kawałki
- 80 g drobno posiekanej cebuli
- 400 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- W dużym garnku wymieszać szparagi, cebulę i 1/2 szklanki bulionu drobiowego. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia aż szparagi zmiękną, ok. 12 minut. Dobrze zmiksować w blenderze. Odstawić.
- W tym samym garnku, na średnim ogniu stopić masło. Dodać mąkę, sól i pieprz. Gotować, stale mieszając, przez 2 minuty. Dodać pozostały bulion drobiowy, mieszając trzepaczką, a następnie zwiększyć ogień. Gotować, stale mieszając i doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowane szparagi i mleko.
- Do małej miseczki wlać śmietanę i, mieszając, dodać chochelkę gorącej zupy. Dodać mieszaninę ze śmietaną i sok z cytryny do zupy. Mieszać, podgrzewając zupę do temperatury odpowiedniej do podania, ale nie dopuścić do wrzenia. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1395 głosów)