To jednogarnkowe danie – gęsta zupa z mięsem, batatami i owocami – jest jedną z potraw narodowych ludów zamieszkujących podnóża Andów. Słowo “criolla”, czyli po polsku Kreol, oznacza potomków hiszpańskich zdobywców, którzy prawdopodobnie przynieśli ze sobą przepis na tę potrawę.
Składniki:
- 1 kg cielęciny
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- kilka gałązek natki pietruszki
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz kajeński
- suszony tymianek i majeranek
- 125 ml białego wina
Przygotowanie:
- Pokroić mięso w kostkę. Obrać cebulę i czosnek. Pokroić cebulę w plasterki, a paprykę w paseczki. Natkę pietruszki oczyścić, umyć i związać w pęczek nitką.
- Rozgrzać olej z masłem w dużym garnku. Wrzucić mięso i obsmażyć, następnie wyjąć. Wrzucić cebulę i ząbki czosnku, dusić około 5 minut. Dodać paski papryki i pęczek zieleniny, rozłożyć na nich równomiernie kawałki mięsa. Doprawić solą, pieprzem kajeńskim, tymiankiem i majerankiem. Wlać wino i wywar mięsny. Podgrzewać zupę pod przykryciem około godziny na maleńkim ogniu.
- Odcedzić kukurydzę z zalewy, przepłukać zimną wodą i odsączyć. Pokroić cukinię na kawałki, a bataty na spore kawałki. Obrać jabłka i pokroić je na ósemki, wykrawając gniazda nasienne. Wyjąć z zupy pęczek zieleniny i ząbki czosnku. Dodać kukurydzę, cukinię, bataty oraz jabłka i podgrzewać na maleńkim ogniu jeszcze 15 minut.
- Dodać pomidory i grzać zupę 10 minut. Obrać gruszki, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Obrać banany i pokroić w grube plastry. Dodać owoce do zupy i gotować jeszcze 5 minut.
- Doprawić zupę solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki i skropić rumem. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
105 minut
Całkowity czas:
105 minut
Średnia 5 / 5 (2136 głosów)