To jest przepis mojej żony, a ja lubię go tak bardzo, że chciałem się nim podzielić. Zupa jest fantastyczna!
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula, posiekana
- 900 g marchwi, pokrojonej w średnią kostkę
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Mieszając, podsmażać cebulę, aż będzie przezroczysta i miękka (ok. 5 minut). Wmieszać marchew, imbir i bulion warzywny, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, lub do czasu gdy marchew zmięknie. Zdjąć z ognia i pozostawić by lekko przestygło.
- Przełożyć mieszaninę do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do garnka, dodać śmietanę i dobrze podgrzać. Doprawić solą i pieprzem i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1158 głosów)