Home Zupy Krem marchwiowo-imbirowy

Krem marchwiowo-imbirowy

by

To jest przepis mojej żony, a ja lubię go tak bardzo, że chciałem się nim podzielić. Zupa jest fantastyczna!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 900 g marchwi, pokrojonej w średnią kostkę
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Mieszając, podsmażać cebulę, aż będzie przezroczysta i miękka (ok. 5 minut). Wmieszać marchew, imbir i bulion warzywny, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, lub do czasu gdy marchew zmięknie. Zdjąć z ognia i pozostawić by lekko przestygło.
  • Przełożyć mieszaninę do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do garnka, dodać śmietanę i dobrze podgrzać. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1158 głosów)

related articles