Wyrafinowana zupa, a jaka prosta! Cukinia i fenkuł (koper włoski) w połączeniu z bulionem drobiowym i odrobiną curry tworzą cudowną zupę, która najlepiej smakuje gdy jest właśnie sezon na te warzywa.
Składniki:
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Fenkuł umyć. Odciąć łodygi od bulwy, zachować zielone kawałki do dekoracji. Pokroić bulwę w kostkę.
- Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać.
- W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Dodać fenkuł i cukinię i smażyć jeszcze przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać bulion drobiowy i gotować jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż fenkuł będzie miękki.
- Zupę zmiksować. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać więcej bulionu lub wody. Doprawić solą, pieprzem i curry.
- Drobno posiekać zieleninę z kopru włoskiego i udekorować tym zupę przed podaniem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1362 głosów)