Home Zupy Zupa z kopru włoskiego i cukinii

Zupa z kopru włoskiego i cukinii

by

Wyrafinowana zupa, a jaka prosta! Cukinia i fenkuł (koper włoski) w połączeniu z bulionem drobiowym i odrobiną curry tworzą cudowną zupę, która najlepiej smakuje gdy jest właśnie sezon na te warzywa.

Składniki:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • Fenkuł umyć. Odciąć łodygi od bulwy, zachować zielone kawałki do dekoracji. Pokroić bulwę w kostkę.
  • Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać.
  • W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Dodać fenkuł i cukinię i smażyć jeszcze przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać bulion drobiowy i gotować jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż fenkuł będzie miękki.
  • Zupę zmiksować. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać więcej bulionu lub wody. Doprawić solą, pieprzem i curry.
  • Drobno posiekać zieleninę z kopru włoskiego i udekorować tym zupę przed podaniem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1362 głosów)

related articles