Tę zupę można przyrządzić ze świeżych owoców czarnego bzu albo z dobrego, czystego soku z czarnego bzu, w którym to przypadku będzie potrzeba 1 litr soku i będzie można zacząć od 2 kroku przepisu. Pyszna i inna od wszystkich zupa na gorące dni lata!
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 1l wody
- 125 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Owoce umyć, usunąć łodyżki. Wodę zagotować, dodać owoce i gotować przez 15 minut, a następnie odcedzić na sicie, przelewając sok do garnka.
- Sok wymieszać z cukrem, solą, cynamonem i skórką cytrynową i doprowadzić do wrzenia.
- Mąkę kukurydzianą wymieszać z winem i wymieszać dobrze z zupą. Doprowadzić do wrzenia, porządnie mieszając trzepaczką.
- Gruszki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy.
- Doprawić zupę cukrem i cynamonem. Odstawić do lodówki, żeby ostygła, lub na chwilę wstawić do zamrażarki.
- Śmietanę ubić na sztywno i dodawać po łyżce do każdej porcji zupy.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1362 głosów)