Home Zupy Chłodnik z czarnego bzu

Chłodnik z czarnego bzu

by

Tę zupę można przyrządzić ze świeżych owoców czarnego bzu albo z dobrego, czystego soku z czarnego bzu, w którym to przypadku będzie potrzeba 1 litr soku i będzie można zacząć od 2 kroku przepisu. Pyszna i inna od wszystkich zupa na gorące dni lata!

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1l wody
  • 125 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Owoce umyć, usunąć łodyżki. Wodę zagotować, dodać owoce i gotować przez 15 minut, a następnie odcedzić na sicie, przelewając sok do garnka.
  • Sok wymieszać z cukrem, solą, cynamonem i skórką cytrynową i doprowadzić do wrzenia.
  • Mąkę kukurydzianą wymieszać z winem i wymieszać dobrze z zupą. Doprowadzić do wrzenia, porządnie mieszając trzepaczką.
  • Gruszki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy.
  • Doprawić zupę cukrem i cynamonem. Odstawić do lodówki, żeby ostygła, lub na chwilę wstawić do zamrażarki.
  • Śmietanę ubić na sztywno i dodawać po łyżce do każdej porcji zupy.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1362 głosów)

related articles