Home Zupy Zupa minestrone z włoską kiełbasą

Zupa minestrone z włoską kiełbasą

by

Tradycyjna włoska zupa – bogata w wartościowe składniki, a tym samym niezwykle sycąca – kiełbasa, fasola, makaron, warzywa – idealne połączenie na zimowe dni.

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1-2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 włoskie kiełbaski, posiekane
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 250 ml wina Marsala
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, seler, marchewkę i czosnek, smażyć, aż zmiękną.
  • Dodać kiełbasę i zrumienić. Dodać przecier i smażyć przez 2 minuty. Całość zalać winem, zamieszać, zdrapując drewnianą łyżką to, co przywarło do dna. Dodać bazylię, oregano, sól, pieprz, pomidory, bulion i wodę.
  • Zupę doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około godzinę.
  • Dodać fasolę gotować pod przykryciem przez 30 minut, na ostatnie 10 minut dodając makaron. Zestawić z ognia i posypać pietruszką.
  • Zupę podawać na gorąco, posypaną serem i skropioną oliwą.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

120 minut

Całkowity czas:

140 minut


Średnia 5 / 5 (1477 głosów)

related articles