Tradycyjna włoska zupa – bogata w wartościowe składniki, a tym samym niezwykle sycąca – kiełbasa, fasola, makaron, warzywa – idealne połączenie na zimowe dni.
Składniki:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1-2 ząbki czosnku, posiekane
- 4 włoskie kiełbaski, posiekane
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 250 ml wina Marsala
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, seler, marchewkę i czosnek, smażyć, aż zmiękną.
- Dodać kiełbasę i zrumienić. Dodać przecier i smażyć przez 2 minuty. Całość zalać winem, zamieszać, zdrapując drewnianą łyżką to, co przywarło do dna. Dodać bazylię, oregano, sól, pieprz, pomidory, bulion i wodę.
- Zupę doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około godzinę.
- Dodać fasolę gotować pod przykryciem przez 30 minut, na ostatnie 10 minut dodając makaron. Zestawić z ognia i posypać pietruszką.
- Zupę podawać na gorąco, posypaną serem i skropioną oliwą.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
120 minut
Całkowity czas:
140 minut
Średnia 5 / 5 (1477 głosów)