Home Zupy Zupa pieczarkowa z indykiem

Zupa pieczarkowa z indykiem

by

Gęsta gulaszowa zupa pieczarkowa z dodatkiem mięsa z indyka. Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 300 g pieczarek, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 litr bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • Indyka opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę oprószyć mąką i dokładnie wymieszać.
  • W głębokim rondlu podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso i smażyć przez 5 minut.
  • Do podsmażonego mięsa dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 5 minut.
  • Podsmażone składniki zalać bulionem i doprawić papryką, kminkiem, solą i pieprzem.
  • Po zagotowaniu się zupy zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Zagotować.
  • Zupę podawać ze świeżym pieczywem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1382 głosów)

related articles