Gęsta gulaszowa zupa pieczarkowa z dodatkiem mięsa z indyka. Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem.
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 300 g pieczarek, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 litr bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Indyka opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę oprószyć mąką i dokładnie wymieszać.
- W głębokim rondlu podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso i smażyć przez 5 minut.
- Do podsmażonego mięsa dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 5 minut.
- Podsmażone składniki zalać bulionem i doprawić papryką, kminkiem, solą i pieprzem.
- Po zagotowaniu się zupy zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Zagotować.
- Zupę podawać ze świeżym pieczywem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1382 głosów)