Pożywna zupa z przecieranej dyni z domowymi kluseczkami zwanymi zacierką. Idealna na chłodniejszy dzień.
Składniki:
- 400 g dyni
- 1 jajko
- 1/4 litra wody
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito.
- Z jajka, wody, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Zagotować mleko. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, rolować w palcach i wrzucać na gotujące się mleko.
- Do zacierki dodać przetartą dynię. Doprawić cukrem, pieprzem i solą. Dodać parę kropel olejku migdałowego i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (934 głosów)