Home Zupy Zupa z dyni z zacierkami

Zupa z dyni z zacierkami

by

Pożywna zupa z przecieranej dyni z domowymi kluseczkami zwanymi zacierką. Idealna na chłodniejszy dzień.

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 1 jajko
  • 1/4 litra wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito.
  • Z jajka, wody, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Zagotować mleko. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, rolować w palcach i wrzucać na gotujące się mleko.
  • Do zacierki dodać przetartą dynię. Doprawić cukrem, pieprzem i solą. Dodać parę kropel olejku migdałowego i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (934 głosów)

related articles