Home Zupy Staropolska zupa cebulowa

Staropolska zupa cebulowa

by

Ta aromatyczna zupa podawana z grzankami smakuje wręcz wybornie, choć cebula nie kojarzy się z wykwintną potrawą. Polecam spróbować choć raz.

Składniki:

  • 600 g cebuli (3 duże cebule)
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 marchew
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Warzywa umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do rondelka z masłem i poddusić.
  • Gdy warzywa zmiękną – zalać je wrzątkiem i gotować do miękkości. Dodać sól i pieprz.
  • Po wystudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito.
  • Śmietanę rozrobić z dwoma łyżkami zupy, wymieszać, aby się podgrzała. Wlać ten roztwór do garnka ze zmiksowaną zupą i szybko wymieszać. Podgrzać jeszcze całość, ale nie gotować.
  • Podawać na ciepło z grzankami lub makaronem razowym.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1134 głosów)

related articles