Ta aromatyczna zupa podawana z grzankami smakuje wręcz wybornie, choć cebula nie kojarzy się z wykwintną potrawą. Polecam spróbować choć raz.
Składniki:
- 600 g cebuli (3 duże cebule)
- 2 korzenie pietruszki
- 1 marchew
- 2 łyżki masła
- 100 ml kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do rondelka z masłem i poddusić.
- Gdy warzywa zmiękną – zalać je wrzątkiem i gotować do miękkości. Dodać sól i pieprz.
- Po wystudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito.
- Śmietanę rozrobić z dwoma łyżkami zupy, wymieszać, aby się podgrzała. Wlać ten roztwór do garnka ze zmiksowaną zupą i szybko wymieszać. Podgrzać jeszcze całość, ale nie gotować.
- Podawać na ciepło z grzankami lub makaronem razowym.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1134 głosów)