Home Zupy Barszcz wołyński

Barszcz wołyński

by

Sycący barszcz gotowany na kościach, z burakiem, przetartymi pomidorami, kapustą i grzybami. Polecam spróbować!

Składniki:

  • 300 g kości rosołowych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 burak, pokrojony w kostkę
  • 1/2 łyżki octu
  • 4-6 pomidorów

Przygotowanie:

  • Z kości rosołowych, włoszczyzny, buraka i octu ugotować rosół.
  • Pomidory gotować z łyżką masła aż się zupełnie rozgotują i przetrzeć przez sito.
  • Kapustę poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości osolonej i nieco osłodzonej wody.
  • Grzyby ugotować w osolonej wodzie lub podsmażyć na maśle.
  • Kapustę i grzyby dodać do garnka z rosołem.
  • Do rosołu dodać przetarte pomidory.
  • Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do rosołu, wymieszać i zagotować.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1117 głosów)

related articles