Sycący barszcz gotowany na kościach, z burakiem, przetartymi pomidorami, kapustą i grzybami. Polecam spróbować!
Składniki:
- 300 g kości rosołowych
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 burak, pokrojony w kostkę
- 1/2 łyżki octu
- 4-6 pomidorów
Przygotowanie:
- Z kości rosołowych, włoszczyzny, buraka i octu ugotować rosół.
- Pomidory gotować z łyżką masła aż się zupełnie rozgotują i przetrzeć przez sito.
- Kapustę poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości osolonej i nieco osłodzonej wody.
- Grzyby ugotować w osolonej wodzie lub podsmażyć na maśle.
- Kapustę i grzyby dodać do garnka z rosołem.
- Do rosołu dodać przetarte pomidory.
- Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do rosołu, wymieszać i zagotować.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1117 głosów)