Dla wielbicieli szpinaku lekko kremowa zupa z dodatkiem serka topionego i grzanek z żółtym serem pieczonych w piekarniku.
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałek selera (kostka 2 cm x 5 cm)
- biała część pora
- 2 l. bulionu warzywnego
- 500 g liści świeżego szpinaku (może być mrożony)
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w cienkie plasterki.
- Do gotującego się bulion warzywnego dodać starte warzywa, po 5 minutach gotowania dodać oczyszczone i umyte liście szpinaku.
- Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
- Do osobnego rondelka odlać szklankę zupy i dodać serek topiony, mieszać aż się rozpuści. Po rozpuszczeniu przelać do zupy i gotować na małym ogniu przez max. 5 minut.
- Chleb tostowy posmarować cienko masłem i posypać startym żółtym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 5-10 minut aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
- Zupę przelać do głębokich talerzy i podawać z grzankami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1476 głosów)