Home Zupy Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa

by

Dla wielbicieli szpinaku lekko kremowa zupa z dodatkiem serka topionego i grzanek z żółtym serem pieczonych w piekarniku.

Składniki:

  • 1 mała marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałek selera (kostka 2 cm x 5 cm)
  • biała część pora
  • 2 l. bulionu warzywnego
  • 500 g liści świeżego szpinaku (może być mrożony)

Przygotowanie:

  • Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w cienkie plasterki.
  • Do gotującego się bulion warzywnego dodać starte warzywa, po 5 minutach gotowania dodać oczyszczone i umyte liście szpinaku.
  • Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  • Do osobnego rondelka odlać szklankę zupy i dodać serek topiony, mieszać aż się rozpuści. Po rozpuszczeniu przelać do zupy i gotować na małym ogniu przez max. 5 minut.
  • Chleb tostowy posmarować cienko masłem i posypać startym żółtym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 5-10 minut aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
  • Zupę przelać do głębokich talerzy i podawać z grzankami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1476 głosów)

related articles