Jest bardzo dobra nie tylko w chłodniejsze dni.
Składniki:
- 1 kostka bulionowa
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 średnie pietruszki
- 3 prostokątne serki topione śmietankowe
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka imbiru
Przygotowanie:
- Do 1 i 1/2 l wrzącej wody wrzuć kostkę bulionową, ziele angielskie i liście laurowe. Dodać umyte i obrane pietruszki.
- Serki topione połączyć z dodatkiem 1/2 szklanki ciepłej wody, śmietaną, dodać imbir oraz ugotowane wcześniej pietruszki. Całość dokładnie zmiksować na gęsty krem.
- Do wywaru wrzuć posiekane pory. Po kilku minutach dodać krem. Całość gotować kilka minut. Na końcu dodać kilka listków świeżej mięty, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami z chleba tostowego.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1097 głosów)