Home Zupy Chłodnik z melona z krewetkami i awokado

Chłodnik z melona z krewetkami i awokado

by

Zupy ze świeżych owoców można przygotowywać wcześniej — w gorący letni dzień każdy chętnie sięgnie po taki chłodny, odświeżający posiłek.

Składniki:

  • 2 świeże ogórki
  • 2 melony
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
  • 20 g obranych, ugotowanych dużych krewetek (lub rozmrożonych)
  • 1 dojrzałe awokado

Przygotowanie:

  • Obrać ogórki i przeciąć w poprzek na połowy. Każdą połówkę przeciąć wzdłuż, usunąć łyżeczką gniazda nasienne. Grubo posiekać miąższ, wrzucić do garnka z lekko posolonym wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu 2 minuty. Odcedzić na sitku, przelać zimną bieżącą wodą.
  • Przekroić melony na połowy, usunąć pestki. Wybrać miąższ łyżkąi nałożyć do miski malaksera. Dodać ogórki, sok cytrynowy i posiekaną miętę, a następnie zmiksować. Przełożyć masę do naczynia. Wlać do malaksera 200 ml wody, krótko miksować na wysokich obrotach, żeby zebrać resztki masy z brzegów miski i dolać do masy z melonów i ogórków.
  • Dodać krewetki do masy i przyprawić lekko świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Chłodzić w lodówce co najmniej 1½ godziny (do 12 godzin).
  • Tuż przed podaniem obrać awokado, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przybrać pociętymi listkami mięty, jeśli trzeba — dodać jeszcze nieco pieprzu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

145 minut

Czas gotowania:

02 minut

Całkowity czas:

147 minut


Średnia 5 / 5 (1668 głosów)

related articles