Home Zupy Gęsta zupa z ziemniaków i boczku

Gęsta zupa z ziemniaków i boczku

by

Tę pożywną potrawę możemy przyrządzić z produktów, które zazwyczaj mamy w domu, czyli cebuli, ziemniaków, boczku i mleka. Do takiej treściwej i smakowitej zupy możemy dodać szpinak i pasternak i podać ją z chrupiącym ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 1 l pełnotłustego mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 55 g drobno pokrojonego chudego wędzonego boczku bez skóry
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  • Zagotować mleko. W drugim dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać boczek i cebulę. Smażyć przez 2 minuty, często mieszając. Dosypać mąkę, wymieszać, a następnie powoli dolewać około 1/4 l gorącego mleka, nadal mieszając i zeskrobując z dna garnka nie rozprowadzoną mąkę. Gdy masa zgęstnieje, dodać pozostałą część gorącego mleka, nie przerywając mieszania.
  • Dodać ziemniaki i pasternak. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową zagotować, mieszając co jakiś czas. Zmniejszyć ogień, żeby zupa gotowała się powoli. Przykryć częściowo garnek i gotować jeszcze przez 10 minut. Mieszać od czasu do czasu.
  • Dodać szpinak i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Spróbować zupę i w razie potrzeby doprawić. Przelać do ogrzanej wazy lub rozlać bezpośrednio na talerze. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1588 głosów)

related articles