Tę pożywną potrawę możemy przyrządzić z produktów, które zazwyczaj mamy w domu, czyli cebuli, ziemniaków, boczku i mleka. Do takiej treściwej i smakowitej zupy możemy dodać szpinak i pasternak i podać ją z chrupiącym ciemnym pieczywem.
Składniki:
- 1 l pełnotłustego mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 55 g drobno pokrojonego chudego wędzonego boczku bez skóry
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Zagotować mleko. W drugim dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać boczek i cebulę. Smażyć przez 2 minuty, często mieszając. Dosypać mąkę, wymieszać, a następnie powoli dolewać około 1/4 l gorącego mleka, nadal mieszając i zeskrobując z dna garnka nie rozprowadzoną mąkę. Gdy masa zgęstnieje, dodać pozostałą część gorącego mleka, nie przerywając mieszania.
- Dodać ziemniaki i pasternak. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową zagotować, mieszając co jakiś czas. Zmniejszyć ogień, żeby zupa gotowała się powoli. Przykryć częściowo garnek i gotować jeszcze przez 10 minut. Mieszać od czasu do czasu.
- Dodać szpinak i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Spróbować zupę i w razie potrzeby doprawić. Przelać do ogrzanej wazy lub rozlać bezpośrednio na talerze. Smacznego!
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1588 głosów)