Home Zupy Kwaszenie barszczu żytniego

Kwaszenie barszczu żytniego

by

Przepis na zakwas z mąki razowej żytniej lub grysu żytniego. Bardzo smaczny do barszczu wigilijnego. Wystarczy ugotować świeże buraki i dodać ten zakwas zamiast kwasu buraczanego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki razowej żytniej
  • wrząca woda
  • 1 litr letniej wody

Przygotowanie:

  • Mąkę zalać wrzątkiem, dodać tyle aby mieszanina była gęsta i odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce.
  • Gdy zacznie fermentować (rosnąć do góry), należy zalać go zimną wodą i odstawić na tak długo, aż zupełnie się sklaruje.
  • Przechowywać w zimnie. Odlewać nabierając zakwasu z wierzchu w miarę zapotrzebowania. Nie mieszać, aby nie zmącić.

Porcja dla:

1 osoby

Czas przygotowania:

05 minut

Całkowity czas:

245 minut


Średnia 5 / 5 (897 głosów)

related articles