Przepis na zakwas z mąki razowej żytniej lub grysu żytniego. Bardzo smaczny do barszczu wigilijnego. Wystarczy ugotować świeże buraki i dodać ten zakwas zamiast kwasu buraczanego.
Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej żytniej
- wrząca woda
- 1 litr letniej wody
Przygotowanie:
- Mąkę zalać wrzątkiem, dodać tyle aby mieszanina była gęsta i odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce.
- Gdy zacznie fermentować (rosnąć do góry), należy zalać go zimną wodą i odstawić na tak długo, aż zupełnie się sklaruje.
- Przechowywać w zimnie. Odlewać nabierając zakwasu z wierzchu w miarę zapotrzebowania. Nie mieszać, aby nie zmącić.
Porcja dla:
1 osoby
Czas przygotowania:
05 minut
Całkowity czas:
245 minut
Średnia 5 / 5 (897 głosów)