Jeden z moich ulubionych przepisów na zupę. Bardzo pożywny i aromatyczny barszcz z mięsem, fasolą i warzywami.
Składniki:
- 250 g mięsa wieprzowego
- 1 szklanka białej fasoli
- 2 łyżki oleju
- 2 buraczki
- 1 łyżka śmietany
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/4 główki kapusty
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem z fasolą, zalać 3-4 litrami wody i gotować przez 40 minut.
- Buraki zetrzeć na grubej tarce i poddusić na oleju. Następnie dodać śmietanę i przełożyć do garnka z mięsem i fasolą.
- Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na grubej tarce i też wrzucić do garnka.
- Kapustę poszatkować i dodać do zupy. Dodać ocet i wymieszać.
- Słoninę pokroić w kostkę i zesmażyć na skwarki. Podczas smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Całość przełożyć do garnka.
- Do zupy dodać sól, pieprz, liście laurowe i posiekany czosnek. Wymieszać i odstawić z ognia. Przed podaniem posypać koperkiem, a na talerzu udekorować śmietaną.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1811 głosów)