Home Zupy Wegetariańska zupa katalońska

Wegetariańska zupa katalońska

by

Wspaniale rozgrzewająca zupa. Bardzo aromatyczna, z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich. Najsmaczniejsza z ryżem.

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • ziele angielskie, liść laurowy do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 winne jabłko, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 10-12 sztuk kalifornijskich suszonch śliwek

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę oczyścić, włożyć do garnka, zalać 1,5-2 litrami wody. Dodać przyprawy (można inne według upodobania). Gotować przez 30 minut. Wywar odcedzić, warzywa można wykorzystać do sałatki.
  • Do wywaru dodać oliwę, jabłko i paprykę, wymieszać i gotować na małym ogniu. Dodać śliwki, orzechy i całą papryczkę chili, gotować przez 15 minut.
  • Do zupy dodać przecier i miód, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować i podawać z ryżem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1151 głosów)

related articles