Wspaniale rozgrzewająca zupa. Bardzo aromatyczna, z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich. Najsmaczniejsza z ryżem.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- ziele angielskie, liść laurowy do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 winne jabłko, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 10-12 sztuk kalifornijskich suszonch śliwek
Przygotowanie:
- Włoszczyznę oczyścić, włożyć do garnka, zalać 1,5-2 litrami wody. Dodać przyprawy (można inne według upodobania). Gotować przez 30 minut. Wywar odcedzić, warzywa można wykorzystać do sałatki.
- Do wywaru dodać oliwę, jabłko i paprykę, wymieszać i gotować na małym ogniu. Dodać śliwki, orzechy i całą papryczkę chili, gotować przez 15 minut.
- Do zupy dodać przecier i miód, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować i podawać z ryżem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1151 głosów)