Home Zupy Zupa krem z cukinii z płatkami migdałowymi

Zupa krem z cukinii z płatkami migdałowymi

by

Cukiniowo – ziemniaczana zupa krem z dodatkiem uprażonych płatków migdałowych. Zupa jest bardziej sycąca jeżeli podamy do niej grzanki lub groszek ptysiowy.

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 kromki chleba tostowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Cukinie umyć i pociąć na małą kostkę.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
  • Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię, gotować na średnim ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Ugotowane warzywa zmiksować blenderem na gładką masę, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  • Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można dodać ok. 1/2 szklanki wody.
  • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  • Zupę rozlać do talerzy i posypać płatkami migdałowymi.
  • Opcjonalnie można podawać z grzankami (pieczywo pokrój w kostkę i zrumień na 2 łyżkach oliwy) lub groszkiem ptysiowym.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1449 głosów)

related articles