Cukiniowo – ziemniaczana zupa krem z dodatkiem uprażonych płatków migdałowych. Zupa jest bardziej sycąca jeżeli podamy do niej grzanki lub groszek ptysiowy.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 3 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 kromki chleba tostowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Cukinie umyć i pociąć na małą kostkę.
- Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
- Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię, gotować na średnim ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Ugotowane warzywa zmiksować blenderem na gładką masę, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można dodać ok. 1/2 szklanki wody.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
- Zupę rozlać do talerzy i posypać płatkami migdałowymi.
- Opcjonalnie można podawać z grzankami (pieczywo pokrój w kostkę i zrumień na 2 łyżkach oliwy) lub groszkiem ptysiowym.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1449 głosów)