Home Zupy Zupa ze świeżych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków

by

Zupa ze świeżych ogórków to jedno z moich ulubionych wiosenno – letnich dań obiadowych. Wspaniale smakuje z grzankami czosnkowymi.

Składniki:

  • 2 średnie ogórki szklarniowe lub 4-5 gruntowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 l. wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojone ogórki przez około 10 minut.
  • Bulion podgrzać w osobnym garnku, do gorącego bulionu dodać podduszone ogórki i gotować na małym ogniu około 5 minut.
  • Śmietanę rozmieszać z sokiem z cytryny, dodawać do niej stopniowo około 150 ml ciepłej zupy aby się nie zważyła, następnie dodać do wywaru.
  • Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2 łyżki masła utrzeć na gładką masę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wstawić do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć do niego chleb tostowy i przyrumienić. Po wyjęciu tosty posmarować masłem czosnkowym.
  • Zupę przelać do talerzy i posypać posiekanym koperkiem, podawać z grzankami czosnkowymi.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1631 głosów)

related articles