Zupa ze świeżych ogórków to jedno z moich ulubionych wiosenno – letnich dań obiadowych. Wspaniale smakuje z grzankami czosnkowymi.
Składniki:
- 2 średnie ogórki szklarniowe lub 4-5 gruntowych
- 2 łyżki masła
- 1 l. wywaru warzywnego lub drobiowego
- 120 ml kwaśnej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojone ogórki przez około 10 minut.
- Bulion podgrzać w osobnym garnku, do gorącego bulionu dodać podduszone ogórki i gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Śmietanę rozmieszać z sokiem z cytryny, dodawać do niej stopniowo około 150 ml ciepłej zupy aby się nie zważyła, następnie dodać do wywaru.
- Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- 2 łyżki masła utrzeć na gładką masę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wstawić do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć do niego chleb tostowy i przyrumienić. Po wyjęciu tosty posmarować masłem czosnkowym.
- Zupę przelać do talerzy i posypać posiekanym koperkiem, podawać z grzankami czosnkowymi.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1631 głosów)