Ten przepis znalazłam w internecie baaardzo dawno temu. Troszkę go zmodyfikowałam. Niestety nie mogę odwołać się do oryginalnego autora, bo naprawdę przepis ma już około 9 lat. A jest to tak dobra i pasująca jako dodadek do innych dań przekąska, że postanowiłam ją tu dodać.
Składniki:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany (zwykła 18% z kubka, lepiej żeby była gęsta)
- duży ząbek czosnku, zgnieciony
- 2 łyżki startego sera żółtego
- bagietka
Przygotowanie:
- Masło, majonez i śmietanę dobrze wymieszać (rozetrzeć) w miseczce, dodać zgnieciony czosnek, na końcu dodać ser zółty.
- Pokroić bagietkę w ukośne, zgrabne kromki. U mnie mają one ok 1 do 1,5 cm. Posmarować kromki masą. Ta ilość „smarowidła” starcza na całą długą bagietkę.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Kromki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku do uzyskania złocistej „skórki” z sera i lekkiego zrumienienia brzegów kromek. U mnie jest to 180 stopni, grzanie konwencjonalne i 15 minut.
- Bagietkę czosnkową można podawać do grilla, do mięsnych dań na przyjęciu, albo do wieczornego oglądania filmu 😉
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1548 głosów)