Home Zupy Zupa groszkowa z miętą i szparagami

Zupa groszkowa z miętą i szparagami

by

Świeże szparagi gotują się bardzo krótko i świetnie smakują wraz z groszkiem w tej pysznej zupie. Podawać z trójkącikami z serem ricotta i pesto.

Składniki:

  • 200 g szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szalotki, posiekane
  • 175 g ziemniaków, obranych i posiekanych
  • 140 g mrożonego zielonego groszku

Przygotowanie:

  • Przygotować szparagi: odłamać twarde końce (pod naciskiem pękną same we właściwym miejscu), odkroić główki i zachować. Resztę grubo posiekać.
  • Usmażyć warzywa: rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, wrzucić szalotki, posiekane szparagi i ziemniaki. Przykryć i smażyć na średnim ogniu 6–8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
  • Dodać groszek – zachować garstkę do dekoracji, a resztę wrzucić do rondla. Dodać wywar warzywny i gałązki mięty. Jeśli ziemniaki nie są jeszcze miękkie, gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, wlać do miksera i dokładnie zmiksować. Przelać z powrotem do rondla.
  • Do osobnego rondla z wrzątkiem wrzucić główki szparagów i odłożony groszek i gotować 2 minuty. Odcedzić.
  • Doprowadzić zupę do wrzenia, dodać główki szparagów i groszek. Nalać do misek. Nałożyć do każdej łyżkę serka naturalnego i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1637 głosów)

related articles