Świeże szparagi gotują się bardzo krótko i świetnie smakują wraz z groszkiem w tej pysznej zupie. Podawać z trójkącikami z serem ricotta i pesto.
Składniki:
- 200 g szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szalotki, posiekane
- 175 g ziemniaków, obranych i posiekanych
- 140 g mrożonego zielonego groszku
Przygotowanie:
- Przygotować szparagi: odłamać twarde końce (pod naciskiem pękną same we właściwym miejscu), odkroić główki i zachować. Resztę grubo posiekać.
- Usmażyć warzywa: rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, wrzucić szalotki, posiekane szparagi i ziemniaki. Przykryć i smażyć na średnim ogniu 6–8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
- Dodać groszek – zachować garstkę do dekoracji, a resztę wrzucić do rondla. Dodać wywar warzywny i gałązki mięty. Jeśli ziemniaki nie są jeszcze miękkie, gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, wlać do miksera i dokładnie zmiksować. Przelać z powrotem do rondla.
- Do osobnego rondla z wrzątkiem wrzucić główki szparagów i odłożony groszek i gotować 2 minuty. Odcedzić.
- Doprowadzić zupę do wrzenia, dodać główki szparagów i groszek. Nalać do misek. Nałożyć do każdej łyżkę serka naturalnego i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1637 głosów)