Kojarzona jest z zupą postną i …dla biedaków – ale w tej wersji, z taką ilością składników i dodatków jest po prostu wyśmienita. Pożywna, bogata w wartości odżywcze i aromatyczna – polecam – zwłaszcza na czas jesieni i zimy.
Składniki:
- 1 kość schabowa
- 1 szyjka indycza
- 1 cebula
- pół selera
- 3-4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 5-6 suszonych prawdziwków (mogą też w sezonie być świeże)
Przygotowanie:
- Do garnka wlać 1,5 l wody.
- Wrzucić kości, szyjkę indyczą, cebulę, seler, marchew i pietruszkę w całości, ząbki czosnku, grzyby, kostkę warzywną i wegetę. Gotować przez 20 minut.
- Po tym czasie – sprawdzając czy są wystarczająco miękkie – wyjąć warzywa, a seler i marchew pokroić w kostkę i odłożyć.
- Gotować wywar aż mięso będzie całkiem miękkie. Wyjąć mięso, a do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez 10 minut.
- W tym czasie przygotować zasmażkę: 3 łyżki masła podsmażyć na patelni, dodać 3 łyżki mąki i podsmażyć na jasny brąz. Wlać 1/2 l zimnej wody i gotować, mieszając, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek.
- Połączyć ją z wrzącą zupą i zagotować.
- Oddzielić od kości mięso i wrzucić do zupy, dodać marchew i seler, doprawić majerankiem.
- Dla lubiących czosnek i jego świeży zapach i smak można na samym końcu wycisnąć przez praskę 2 ząbki i dodać do zupy.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1846 głosów)