Home Zupy Zupa "ziemniaczanka"

Zupa "ziemniaczanka"

by

Kojarzona jest z zupą postną i …dla biedaków – ale w tej wersji, z taką ilością składników i dodatków jest po prostu wyśmienita. Pożywna, bogata w wartości odżywcze i aromatyczna – polecam – zwłaszcza na czas jesieni i zimy.

Składniki:

  • 1 kość schabowa
  • 1 szyjka indycza
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 5-6 suszonych prawdziwków (mogą też w sezonie być świeże)

Przygotowanie:

  • Do garnka wlać 1,5 l wody.
  • Wrzucić kości, szyjkę indyczą, cebulę, seler, marchew i pietruszkę w całości, ząbki czosnku, grzyby, kostkę warzywną i wegetę. Gotować przez 20 minut.
  • Po tym czasie – sprawdzając czy są wystarczająco miękkie – wyjąć warzywa, a seler i marchew pokroić w kostkę i odłożyć.
  • Gotować wywar aż mięso będzie całkiem miękkie. Wyjąć mięso, a do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez 10 minut.
  • W tym czasie przygotować zasmażkę: 3 łyżki masła podsmażyć na patelni, dodać 3 łyżki mąki i podsmażyć na jasny brąz. Wlać 1/2 l zimnej wody i gotować, mieszając, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek.
  • Połączyć ją z wrzącą zupą i zagotować.
  • Oddzielić od kości mięso i wrzucić do zupy, dodać marchew i seler, doprawić majerankiem.
  • Dla lubiących czosnek i jego świeży zapach i smak można na samym końcu wycisnąć przez praskę 2 ząbki i dodać do zupy.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1846 głosów)

related articles