Chowder to tradycyjne amerykańskie danie – gęsta kremowa zupa. Tu proponujemy wersję z małżami, która jest tak pożywna, że z powodzeniem może wystarczyć za cały posiłek.
Składniki:
- 900 g oczyszczonych małży w muszlach
- 450 ml wody
- 4 plastry mięsa z indyka, pokrojonego na małe kawałki
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 łyżki mąki
- 450 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
Przygotowanie:
- Wlać wodę do dużego rondla, wrzucić małże, zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 5 minut, aż małże się otworzą (te, które się nie otworzyły, należy wyrzucić). Przełożyć mięczaki do oddzielnego naczynia łyżką cedzakową. Wodę, w której się gotowały, przecedzić (jeśli jest jej za mało – dolać jeszcze trochę, aby całkowita objętość wynosiła 350 ml). Odstawić. Dokładnie wytrzeć rondel.
- Lekko spryskać rondel olejem w aerozolu i wstawić na średni ogień. Wrzucić plastry mięsa z indyka i cebulę na rozgrzany olej, smażyć 7 minut, aż cebula zrumieni się na złoto. Dosypać mąkę i smażyć, cały czas mieszając, jeszcze minutę, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać (nie powinna się zrumienić).
- Dodać ziemniaki, mleko, wywar, w którym gotowały się małże, tymianek, liść laurowy i pieprz kajeński. Doprowadzić do wrzenia i gotować powoli około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie (nie może wrzeć zbyt mocno).
- Wyjąć małże z muszli – można pokroić je na kawałki wielkości kęsa. Wrzucić małże do garnka, wymieszać i gotować całość jeszcze 2 minuty, żeby dobrze się rozgrzała. Wyjąć liść laurowy. Nalać zupę do talerzy lub miseczek i posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (2055 głosów)