Home Zupy Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z makaronem

by

Smaczna zupa grzybowa – właściwie pieczarkowa z dodatkiem grzybów leśnych. Podaję ją z makaronem i śmietaną.

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera

Przygotowanie:

  • Suszone grzyby zalać zimną wodą (około 0,5 l.) i zostawić do namoczenia na noc. Następnego dnia grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły.
  • Ugotowane grzyby odcedzić i posiekać. Wywar z grzybów odstawić.
  • Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojone pieczarki.
  • Do wywaru w którym gotowały się suszone grzyby dolać około 1 l. wody i zagotować. Dodać pokrojone suszone grzyby leśne i podsmażone pieczarki.
  • Marchew, pietruszkę, selera i pora umyć, oczyścić. Warzywa pokroić i dodać do wywaru z grzybami. Gotować przez 15 minut.
  • Do zupy dodać makaron i gotować przez kolejne 10-15 minut, aż makaron zmięknie.
  • Mąkę rozmieszać w śmietanie i dodać około 100 ml zupy grzybowej, dokładnie rozmieszać i zagęścić zupę.
  • Zupę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

550 minut


Średnia 5 / 5 (1581 głosów)

related articles