Smaczna zupa grzybowa – właściwie pieczarkowa z dodatkiem grzybów leśnych. Podaję ją z makaronem i śmietaną.
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów leśnych
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalać zimną wodą (około 0,5 l.) i zostawić do namoczenia na noc. Następnego dnia grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły.
- Ugotowane grzyby odcedzić i posiekać. Wywar z grzybów odstawić.
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojone pieczarki.
- Do wywaru w którym gotowały się suszone grzyby dolać około 1 l. wody i zagotować. Dodać pokrojone suszone grzyby leśne i podsmażone pieczarki.
- Marchew, pietruszkę, selera i pora umyć, oczyścić. Warzywa pokroić i dodać do wywaru z grzybami. Gotować przez 15 minut.
- Do zupy dodać makaron i gotować przez kolejne 10-15 minut, aż makaron zmięknie.
- Mąkę rozmieszać w śmietanie i dodać około 100 ml zupy grzybowej, dokładnie rozmieszać i zagęścić zupę.
- Zupę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
550 minut
Średnia 5 / 5 (1581 głosów)