Pikantna meksykańska zupa z dodatkiem małych mięsnych pulpecików, z kukurydzą, papryką i czerwoną fasolą.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowo-wieprzowego
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Mięso o temperaturze pokojowej wyłożyć do miski, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem odrobiną papryki w proszku, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Mięso wyrabiać przez 10-15 minut.
- Wywar drobiowy zagotować w dużym garnku. Z wyrobionego mięsa formować małe klopsiki i delikatnie wrzucać do gotującego się na małym ogniu wywaru.
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Na patelni podgrzać masło i podsmażyć najpierw cebulę a następnie pokrojone pieczarki.
- Paprykę umyć i pokroić w paski, dodać do wywaru razem z podsmażonymi pieczarkami.
- Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy.
- Do zupy dodać sos pomidorowy i przyprawy, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut.
- Zupę można zagęścić łyżką mąki rozprowadzoną w 50 ml zimnej wody.
- Gotową zupę przelać do głębokich talerzy i podawać z chlebem lub grzankami posmarowanymi masłem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1747 głosów)