Home Zupy Zupa meksykańska z mięsnymi pulpecikami

Zupa meksykańska z mięsnymi pulpecikami

by

Pikantna meksykańska zupa z dodatkiem małych mięsnych pulpecików, z kukurydzą, papryką i czerwoną fasolą.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  • Mięso o temperaturze pokojowej wyłożyć do miski, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem odrobiną papryki w proszku, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Mięso wyrabiać przez 10-15 minut.
  • Wywar drobiowy zagotować w dużym garnku. Z wyrobionego mięsa formować małe klopsiki i delikatnie wrzucać do gotującego się na małym ogniu wywaru.
  • Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Na patelni podgrzać masło i podsmażyć najpierw cebulę a następnie pokrojone pieczarki.
  • Paprykę umyć i pokroić w paski, dodać do wywaru razem z podsmażonymi pieczarkami.
  • Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy.
  • Do zupy dodać sos pomidorowy i przyprawy, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut.
  • Zupę można zagęścić łyżką mąki rozprowadzoną w 50 ml zimnej wody.
  • Gotową zupę przelać do głębokich talerzy i podawać z chlebem lub grzankami posmarowanymi masłem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1747 głosów)

related articles