Takie flaczki bez flaczków, bardzo smaczne.To mączne i pożywne danie, potrawa jednogarnkowa, którą można podać na kolację gościom, szczególnie w zimie. No i jest łatwa i tania.
Składniki:
- 1/2 kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny (jak do rosołu), umytej i obranej
- 1 cebula, obrana
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
Przygotowanie:
- Kurczaka zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu, włoszczyznę, całą cebulę, posolić i gotować około godzinę, tak, by mięso było miękkie.
- Ugotowany rosół odcedzić na sicie, mięso obrać od kości i pokroić w paseczki, a następnie włożyć z powrotem do rosołu. Dodać trochę włoszczyzny startej na grubym tarle.
- Przygotować zasmażkę: na patelni stopić masło, a następnie, energicznie mieszając, dodać mąkę. Dodać trochę rosołu i dobrze wymieszać całość.
- Wlać zasmażkę do garnka, wymieszać, przyprawić całość pieprzem, majerankiem i imbirem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1320 głosów)