Home Zupy Kurczak a'la flaczki

Kurczak a'la flaczki

by

Takie flaczki bez flaczków, bardzo smaczne.To mączne i pożywne danie, potrawa jednogarnkowa, którą można podać na kolację gościom, szczególnie w zimie. No i jest łatwa i tania.

Składniki:

  • 1/2 kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny (jak do rosołu), umytej i obranej
  • 1 cebula, obrana
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu

Przygotowanie:

  • Kurczaka zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu, włoszczyznę, całą cebulę, posolić i gotować około godzinę, tak, by mięso było miękkie.
  • Ugotowany rosół odcedzić na sicie, mięso obrać od kości i pokroić w paseczki, a następnie włożyć z powrotem do rosołu. Dodać trochę włoszczyzny startej na grubym tarle.
  • Przygotować zasmażkę: na patelni stopić masło, a następnie, energicznie mieszając, dodać mąkę. Dodać trochę rosołu i dobrze wymieszać całość.
  • Wlać zasmażkę do garnka, wymieszać, przyprawić całość pieprzem, majerankiem i imbirem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1320 głosów)

related articles