Lato dopiero przed nami, ale na dobre przepisy nigdy nie jest za wcześnie. Proponuję przetestować ten przepis – zupa szczawiowa na zimno, podawana z gorącymi ziemniakami.
Składniki:
- 25-30 dkg szczawiu
- 1 l. wody
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 12%
- sól do smaku
- 4 średnie ziemniaki
- 30 dkg boczku
Przygotowanie:
- Umyty i oczyszczony szczaw pokroić w cienkie paski, ugotować w litrze wody. Ostudzić.
- Jajka ugotować, wystudzić. Same żółtka utrzeć na gładką masę ze śmietaną i doprawić solą do smaku.
- Roztartą masę dodać do ugotowanego szczawiu, dokładnie połączyć i wystudzić w chłodnym miejscu.
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Boczek pokroić w kostkę i smażyć aż do wytopienia się tłuszczu i powstania skwarek.
- Schłodzoną zupę podawać z kleksem śmietany i podanymi na osobnym talerzu gorącymi ziemniakami polanymi skwarkami.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
165 minut
Średnia 5 / 5 (1222 głosów)