Home Zupy Chłodnik szczawiowy z ziemniakami

Chłodnik szczawiowy z ziemniakami

by

Lato dopiero przed nami, ale na dobre przepisy nigdy nie jest za wcześnie. Proponuję przetestować ten przepis – zupa szczawiowa na zimno, podawana z gorącymi ziemniakami.

Składniki:

  • 25-30 dkg szczawiu
  • 1 l. wody
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 12%
  • sól do smaku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 30 dkg boczku

Przygotowanie:

  • Umyty i oczyszczony szczaw pokroić w cienkie paski, ugotować w litrze wody. Ostudzić.
  • Jajka ugotować, wystudzić. Same żółtka utrzeć na gładką masę ze śmietaną i doprawić solą do smaku.
  • Roztartą masę dodać do ugotowanego szczawiu, dokładnie połączyć i wystudzić w chłodnym miejscu.
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Boczek pokroić w kostkę i smażyć aż do wytopienia się tłuszczu i powstania skwarek.
  • Schłodzoną zupę podawać z kleksem śmietany i podanymi na osobnym talerzu gorącymi ziemniakami polanymi skwarkami.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

165 minut


Średnia 5 / 5 (1222 głosów)

related articles