Bardzo gęsta zupa fasolowa przygotowana na aromatycznych czosnkowych żeberkach. W zupełności wystarczy na cały obiad.
Składniki:
- 300 g białej fasoli
- 4 żeberka wieprzowe
- sól i pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- olej do smażenia (4-6 łyżek)
Przygotowanie:
- Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoknięcia.
- Żeberka umyć, przełożyć do osobnego naczynia natrzeć solą pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, polać 2 łyżkami oleju. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
- W dużym rondlu rozgrzać pozostały olej i podsmażyć na rumiano żeberka z obu stron (po 5 minut na każdą stronę).
- Żeberka zalać dwoma litrami gorącej wody i dodać namoczoną białą fasolę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę pietruszkę i selera umyć obrać i pokroić w plasterki.
- Pokrojone warzywa razem z liściem laurowym i zielem angielskim dodać do zupy. Gotować przez 20 minut aż warzywa i mięso będą miękkie.
- Pod koniec gotowania doprawić solą pieprzem i majerankiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
70 minut
Całkowity czas:
570 minut
Średnia 5 / 5 (1493 głosów)