Home Zupy Gęsta zupa fasolowa na żeberkach

Gęsta zupa fasolowa na żeberkach

by

Bardzo gęsta zupa fasolowa przygotowana na aromatycznych czosnkowych żeberkach. W zupełności wystarczy na cały obiad.

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
  • 4 żeberka wieprzowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • olej do smażenia (4-6 łyżek)

Przygotowanie:

  • Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoknięcia.
  • Żeberka umyć, przełożyć do osobnego naczynia natrzeć solą pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, polać 2 łyżkami oleju. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  • W dużym rondlu rozgrzać pozostały olej i podsmażyć na rumiano żeberka z obu stron (po 5 minut na każdą stronę).
  • Żeberka zalać dwoma litrami gorącej wody i dodać namoczoną białą fasolę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę pietruszkę i selera umyć obrać i pokroić w plasterki.
  • Pokrojone warzywa razem z liściem laurowym i zielem angielskim dodać do zupy. Gotować przez 20 minut aż warzywa i mięso będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania doprawić solą pieprzem i majerankiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

70 minut

Całkowity czas:

570 minut


Średnia 5 / 5 (1493 głosów)

related articles