Łagodna zupa selerowa z ziemniakami na bazie mleka i bulionu drobiowego. Danie z kuchni prowansalskiej.
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 1 duży seler
- 1 biała cebula
- 1 średni por
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Seler i ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę o średnicy około 1 cm.
- Cebulę obrać i drobno pokroić, białą część umytego pora posiekać w cienkie talarki.
- Wszystkie posiekane warzywa przełożyć do wysokiego rondla i smażyć na oliwie około 10 minut.
- Podsmażone warzywa zalać ciepłym bulionem drobiowym, dodać przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie; gotować około 15 minut.
- Na końcu zupę zabielić szklanką mleka i doprowadzić do wrzenia.
- Zupę przelać do talerzy i posypać umytą i posiekaną natką pietruszki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1181 głosów)