Home Zupy Zupa selerowa

Zupa selerowa

by

Łagodna zupa selerowa z ziemniakami na bazie mleka i bulionu drobiowego. Danie z kuchni prowansalskiej.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duży seler
  • 1 biała cebula
  • 1 średni por
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Seler i ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę o średnicy około 1 cm.
  • Cebulę obrać i drobno pokroić, białą część umytego pora posiekać w cienkie talarki.
  • Wszystkie posiekane warzywa przełożyć do wysokiego rondla i smażyć na oliwie około 10 minut.
  • Podsmażone warzywa zalać ciepłym bulionem drobiowym, dodać przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie; gotować około 15 minut.
  • Na końcu zupę zabielić szklanką mleka i doprowadzić do wrzenia.
  • Zupę przelać do talerzy i posypać umytą i posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1181 głosów)

related articles