Home Zupy Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

by

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa, do której potrzeba bardzo niewiele. U mnie w domu podaje się ją z ryżem.

Składniki:

  • 2 litry wywaru drobiowego
  • 100 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2 pęczki koperku
  • 100 g śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, obrać i pokroić w kostkę lub cienkie plasterki.
  • Ryż wrzucić do gotującego się bulionu po 10 minutach wrzucić pokrojone warzywa i gotować jeszcze przez około 10 minut.
  • Pod koniec gotowania do zupy dodać umyty i poszatkowany koperek oraz stopniowo dodawać śmietanę, żeby się nie zważyła.
  • Zupę doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1011 głosów)

related articles