Bardzo prosta w przygotowaniu zupa, do której potrzeba bardzo niewiele. U mnie w domu podaje się ją z ryżem.
Składniki:
- 2 litry wywaru drobiowego
- 100 g ryżu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 2 pęczki koperku
- 100 g śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, obrać i pokroić w kostkę lub cienkie plasterki.
- Ryż wrzucić do gotującego się bulionu po 10 minutach wrzucić pokrojone warzywa i gotować jeszcze przez około 10 minut.
- Pod koniec gotowania do zupy dodać umyty i poszatkowany koperek oraz stopniowo dodawać śmietanę, żeby się nie zważyła.
- Zupę doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1011 głosów)