Home Zupy Rozgrzewająca zupa śmietanowa

Rozgrzewająca zupa śmietanowa

by

Zupę śmietanową z dodatkiem czosnku i pora najlepiej przyrządzać w zimne dni, zupa ta świetnie rozgrzewa. Podawać ją można z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g porów

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Pora przekroić na pół i dokładnie umyć, następnie pokroić w drobne krążki.
  • W dużym garnku roztopić masło z oliwą i wrzucić pokrojone warzywa: cebulę, czosnek i pora. Warzywa dusić na małym ogniu około 5-7 minut. Cebula musi się zeszklić.
  • Do uduszonych warzyw dolać wywar i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • Pod koniec gotowania dolać mleko i zagotować zupę. Doprawić do smaku solą i i pieprzem. Stopniowo dodać śmietanę, aby się nie zważyła i podgrzać zupę.
  • Zupę można zmiksować na krem.
  • Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1278 głosów)

related articles