Zupę śmietanową z dodatkiem czosnku i pora najlepiej przyrządzać w zimne dni, zupa ta świetnie rozgrzewa. Podawać ją można z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g porów
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Pora przekroić na pół i dokładnie umyć, następnie pokroić w drobne krążki.
- W dużym garnku roztopić masło z oliwą i wrzucić pokrojone warzywa: cebulę, czosnek i pora. Warzywa dusić na małym ogniu około 5-7 minut. Cebula musi się zeszklić.
- Do uduszonych warzyw dolać wywar i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Pod koniec gotowania dolać mleko i zagotować zupę. Doprawić do smaku solą i i pieprzem. Stopniowo dodać śmietanę, aby się nie zważyła i podgrzać zupę.
- Zupę można zmiksować na krem.
- Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1278 głosów)