Taką zupę możemy podać jako pierwsze danie podczas letniej kolacji w stylu skandynawskim. Jej niezwykły kolor z pewnością zaciekawi gości. Oczywiście nie trzeba czekać do lata – można ją przygotować z mrożonych jagód.
Składniki:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- duża szczypta mielonego ziela angielskiego
- 225 ml wody
- 550 g świeżych albo mrożonych czarnych jagód
- 300 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wymieszać cukier, skórkę z cytryny, mielone ziele angielskie i wodę na małej patelni ustawionej na średnim ogniu. Zagotować, podgrzewać minutę, aż cukier się rozpuści.
- Zmiksować w malakserze jagody, 225 g jogurtu i sok z cytryny. Zdjąć z ognia patelnię z syropem i wlać do zmiksowanych jagód. Miksować dalej, aż wszystko dobrze się wymiesza.
- Odstawić do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki, aż zupa się schłodzi do odpowiedniej temperatury. Nałożyć łyżkę jogurtu na wierzch każdej porcji.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
02 minut
Całkowity czas:
07 minut
Średnia 5 / 5 (1363 głosów)