Home Zupy Chłodnik jagodowy

Chłodnik jagodowy

by

Taką zupę możemy podać jako pierwsze danie podczas letniej kolacji w stylu skandynawskim. Jej niezwykły kolor z pewnością zaciekawi gości. Oczywiście nie trzeba czekać do lata – można ją przygotować z mrożonych jagód.

Składniki:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 225 ml wody
  • 550 g świeżych albo mrożonych czarnych jagód
  • 300 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Wymieszać cukier, skórkę z cytryny, mielone ziele angielskie i wodę na małej patelni ustawionej na średnim ogniu. Zagotować, podgrzewać minutę, aż cukier się rozpuści.
  • Zmiksować w malakserze jagody, 225 g jogurtu i sok z cytryny. Zdjąć z ognia patelnię z syropem i wlać do zmiksowanych jagód. Miksować dalej, aż wszystko dobrze się wymiesza.
  • Odstawić do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki, aż zupa się schłodzi do odpowiedniej temperatury. Nałożyć łyżkę jogurtu na wierzch każdej porcji.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

02 minut

Całkowity czas:

07 minut


Średnia 5 / 5 (1363 głosów)

related articles