Zupa owocowa na zimno pochodząca z Holandii. Można ją przechowywać przez tydzień w lodówce, a rodzaj i ilość owoców można zmieniać.
Składniki:
- 1/2 szklanki (90 g) jęczmieniu
- 6 szklanek (1500 ml) wody
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 300 g mrożonych malin
- 150 g wiśni (wydrylowanych)
- 1/2 szklanki (70 g) rodzynek
Przygotowanie:
- W dużej misce zalać jęczmień wodą i moczyć przez noc. Nie odcedzać.
- W dużym garnku, na małym ogniu gotować jęczmień przez 1 godzinę. Następnie dodać cukier, maliny i rodzynki i gotować jeszcze przez 30 minut. Dodać wiśnie i gotować kolejne 15 minut, aż zupa nieco zgęstnieje. Ostudzić, wstawić do lodówki i podawać na zimno.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
105 minut
Całkowity czas:
595 minut
Średnia 5 / 5 (975 głosów)