Home Zupy Zupa owocowa

Zupa owocowa

by

Zupa owocowa na zimno pochodząca z Holandii. Można ją przechowywać przez tydzień w lodówce, a rodzaj i ilość owoców można zmieniać.

Składniki:

  • 1/2 szklanki (90 g) jęczmieniu
  • 6 szklanek (1500 ml) wody
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 300 g mrożonych malin
  • 150 g wiśni (wydrylowanych)
  • 1/2 szklanki (70 g) rodzynek

Przygotowanie:

  • W dużej misce zalać jęczmień wodą i moczyć przez noc. Nie odcedzać.
  • W dużym garnku, na małym ogniu gotować jęczmień przez 1 godzinę. Następnie dodać cukier, maliny i rodzynki i gotować jeszcze przez 30 minut. Dodać wiśnie i gotować kolejne 15 minut, aż zupa nieco zgęstnieje. Ostudzić, wstawić do lodówki i podawać na zimno.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

105 minut

Całkowity czas:

595 minut


Średnia 5 / 5 (975 głosów)

related articles