Pyszne krokiety na wigilijny stół jako dodatek do kapusty z grzybami lub osobne danie podawane z sosem grzybowym.
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać orzechy i wymieszać.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, jedno jajko oraz łyżkę bułki tartej. Dodać do ziemniaków i dobrze wyrobić masę.
- Z masy formować małe kotlety. Obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety na rumiano z obu stron.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1009 głosów)