Home Zupy Krokiety z orzechami

Krokiety z orzechami

by

Pyszne krokiety na wigilijny stół jako dodatek do kapusty z grzybami lub osobne danie podawane z sosem grzybowym.

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać orzechy i wymieszać.
  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, jedno jajko oraz łyżkę bułki tartej. Dodać do ziemniaków i dobrze wyrobić masę.
  • Z masy formować małe kotlety. Obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety na rumiano z obu stron.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1009 głosów)

related articles