Home Zupy Zupa-krem z cukinii

Zupa-krem z cukinii

by

Pełna witamin zupa o jedwabistej konsystencji równie dobrze smakuje, jak wygląda. Dodajmy do niej odrobinę jogurtu – i już mamy doskonały lunch lub pierwsze danie letniego obiadu.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 230 g (1 szklanka) ziemniaków, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek, wlać 4 łyżki bulionu. Smażyć, aż cebula zmięknie (nie może się zrumienić). Dodać ziemniaki, zamieszać, aby pokryły się oliwą. Wlać pozostały bulion, zagotować.
  • Dodać cukinię i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, częściowo przykrywając garnek. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie.
  • Zdjąć z ognia i mieszając dodać mleko oraz natkę pietruszki. Odcedzić płyn do dużego naczynia. Warzywa zmiksować na gładko.
  • Dodać purée warzywne z powrotem do płynu i ostudzić zupę do temperatury, w jakiej będzie podana. Doprawić do smaku pieprzem.
  • Do każdego talerza zupy dodać dużą łyżkę jogurtu. Czubkiem łyżki “zakręcić” jogurt, aby na powierzchni zupy powstało efektowne kółko lub spirala.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1547 głosów)

related articles