Pełna witamin zupa o jedwabistej konsystencji równie dobrze smakuje, jak wygląda. Dodajmy do niej odrobinę jogurtu – i już mamy doskonały lunch lub pierwsze danie letniego obiadu.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 l bulionu warzywnego
- 230 g (1 szklanka) ziemniaków, pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek, wlać 4 łyżki bulionu. Smażyć, aż cebula zmięknie (nie może się zrumienić). Dodać ziemniaki, zamieszać, aby pokryły się oliwą. Wlać pozostały bulion, zagotować.
- Dodać cukinię i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, częściowo przykrywając garnek. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie.
- Zdjąć z ognia i mieszając dodać mleko oraz natkę pietruszki. Odcedzić płyn do dużego naczynia. Warzywa zmiksować na gładko.
- Dodać purée warzywne z powrotem do płynu i ostudzić zupę do temperatury, w jakiej będzie podana. Doprawić do smaku pieprzem.
- Do każdego talerza zupy dodać dużą łyżkę jogurtu. Czubkiem łyżki “zakręcić” jogurt, aby na powierzchni zupy powstało efektowne kółko lub spirala.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1547 głosów)