Home Zupy Gęsta zupa rybna

Gęsta zupa rybna

by

Chociaż zupa ta zawiera boczek i warzywa korzeniowe, ma delikatny smak. Można ją podawać o dowolnej porze roku. Bogata w witaminy z grupy B, zawiera mało tłuszczu i dość dużo błonnika. Należy ją podawać z chrupiącym razowym pieczywem.

Składniki:

  • szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 55 g plasterków chudego wędzonego boczku bez skóry, posiekanego
  • 85 g ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę
  • 85 g pasternaku pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 85 g cebuli, drobno posiekanej

Przygotowanie:

  • Wrzucić nitki szafranu na małą patelnię i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż zaczną wydzielać mocny zapach. Wyłożyć je od razu na talerzyk i odstawić.
  • Rozgrzać oliwę w dużym teflonowym rondlu, wrzucić boczek i smażyć około 2 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać ziemniaki, pasternak, seler oraz cebulę i delikatnie smażyć przez minutę, często mieszając.
  • Dodać szafran, liść laurowy oraz skórkę z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Dodać bulion i powoli doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, częściowo przykryć rondel i dusić około 8 minut, mieszając kilka razy, aż warzywa będą prawie miękkie.
  • Ułożyć kawałki łupacza na warzywach. Zmniejszyć ogień na maleńki i szczelnie przykryć rondel. Dusić 7–8 minut, aż ryba będzie dzielić się na płatki, a wszystkie warzywa zmiękną. Wyjąć z naczynia i wyrzucić liść laurowy i skórkę z limonki.
  • Wlać zupę do misek, posypać posiekaną dymką i natychmiast podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1944 głosów)

related articles