Home Zupy Flaczki z boczniaka

Flaczki z boczniaka

by

Pożywna potrawa z boczniaków, na bazie żeberek.

Składniki:

  • 1 kg boczniaków
  • 300 g żeberek
  • 1 pęczek włoszczyzny, umytej i obranej
  • 1 cebula, obrana
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 kostki grzybowe
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  • Boczniaki oczyścić wilgotną ściereczką jeśli jest to konieczne, pokroić w paseczki i zalać w garnku wodą. Dodać żeberka, kostki: rosołową i drobiowe i całą cebulę. Gotować pół godziny.
  • Dodać włoszczyznę (w całości) i gotować jeszcze pół godziny.
  • Wyjąć z wywaru włoszczyznę, żeberka i cebulę.
  • Przygotować zasmażkę: na patelni stopić masło, a następnie, energicznie mieszając, dodać mąkę. Dodać trochę wywaru i dobrze wymieszać całość.
  • Zasmażkę wlać do flaczków, doprawić całość pieprzem, solą, papryką w proszku, majerankiem, maggi, gałką muszkatołową, solą czosnkową i cebulową. Podgrzewać jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się wymieszały.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1321 głosów)

related articles