Pożywna potrawa z boczniaków, na bazie żeberek.
Składniki:
- 1 kg boczniaków
- 300 g żeberek
- 1 pęczek włoszczyzny, umytej i obranej
- 1 cebula, obrana
- 1 kostka rosołowa
- 1 kostki grzybowe
- 1 kubek śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyścić wilgotną ściereczką jeśli jest to konieczne, pokroić w paseczki i zalać w garnku wodą. Dodać żeberka, kostki: rosołową i drobiowe i całą cebulę. Gotować pół godziny.
- Dodać włoszczyznę (w całości) i gotować jeszcze pół godziny.
- Wyjąć z wywaru włoszczyznę, żeberka i cebulę.
- Przygotować zasmażkę: na patelni stopić masło, a następnie, energicznie mieszając, dodać mąkę. Dodać trochę wywaru i dobrze wymieszać całość.
- Zasmażkę wlać do flaczków, doprawić całość pieprzem, solą, papryką w proszku, majerankiem, maggi, gałką muszkatołową, solą czosnkową i cebulową. Podgrzewać jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się wymieszały.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1321 głosów)