Lekka zupa pieczarkowa na bazie wina, które dodaje wytrawnego smaku. Zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 biała cebula
- 120 g selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 400 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
- Seler umyć i pokroić w drobną kostkę.
- W wysokim garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać seler i pieczarki i smażyć przez 5 minut.
- Po 5 minutach pieczarki zalać bulionem i winem. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Pod koniec gotowania wlać do zupy śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem.
- Zupę przelać do talerzy.Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1180 głosów)