Home Zupy Zupa pieczarkowa z białym winem

Zupa pieczarkowa z białym winem

by

Lekka zupa pieczarkowa na bazie wina, które dodaje wytrawnego smaku. Zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 120 g selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
  • Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
  • Seler umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • W wysokim garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać seler i pieczarki i smażyć przez 5 minut.
  • Po 5 minutach pieczarki zalać bulionem i winem. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
  • Pod koniec gotowania wlać do zupy śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem.
  • Zupę przelać do talerzy.Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1180 głosów)

related articles