Pyszne danie obiadowe – pierogi lub uszka, w zależności od upodobania można lepić większe lub mniejsze, podawać do zup lub solo.
Składniki:
- 1 cebula
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem, doprawić solą i pieprzem.
- Masło rozpuścić i wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, dodać w ni mleko i sól, zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki aby ciasto można było z ławtością rozwałkować.
- Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, a na środek nakładać farsz. Formować uszka sklejając brzegi ciasta.
- W dużej ilości osolonej wody gotować uszka, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
60 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (1071 głosów)