Home Zupy Pielmieni

Pielmieni

by

Pyszne danie obiadowe – pierogi lub uszka, w zależności od upodobania można lepić większe lub mniejsze, podawać do zup lub solo.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem, doprawić solą i pieprzem.
  • Masło rozpuścić i wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, dodać w ni mleko i sól, zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki aby ciasto można było z ławtością rozwałkować.
  • Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, a na środek nakładać farsz. Formować uszka sklejając brzegi ciasta.
  • W dużej ilości osolonej wody gotować uszka, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

60 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1071 głosów)

related articles