W mojej rodzinie bardzo lubimy buraki na każdy sposób. Ta zupa krem okazała się idealnym strzałem. Dzieci wprost za nią przepadają.
Składniki:
- 0,5 kg buraków ugotowanych i startych
- 5 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Myjemy paprykę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w dużą kostkę.
- Ziemniaki wstawiamy do gotowania. Marchewkę, cebulę i pietruszkę szklimy na patelni ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby nie przypaliły się.
- Następnie wrzucamy warzywa do garnka z ziemniakami i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie – wrzucamy buraki. Doprawiamy do smaku.
- Zdejmujemy z ognia. Chwilę czekamy aż przestanie wrzeć. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany i serek topiony, mieszając. Na koniec dodajemy pokrojoną surową paprykę.
- Całą zupę miksujemy blenderem. Posypujemy posiekanym koprem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1418 głosów)