Home Zupy Buraczkowa trochę inaczej

Buraczkowa trochę inaczej

by

W mojej rodzinie bardzo lubimy buraki na każdy sposób. Ta zupa krem okazała się idealnym strzałem. Dzieci wprost za nią przepadają.

Składniki:

  • 0,5 kg buraków ugotowanych i startych
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Myjemy paprykę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w dużą kostkę.
  • Ziemniaki wstawiamy do gotowania. Marchewkę, cebulę i pietruszkę szklimy na patelni ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby nie przypaliły się.
  • Następnie wrzucamy warzywa do garnka z ziemniakami i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie – wrzucamy buraki. Doprawiamy do smaku.
  • Zdejmujemy z ognia. Chwilę czekamy aż przestanie wrzeć. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany i serek topiony, mieszając. Na koniec dodajemy pokrojoną surową paprykę.
  • Całą zupę miksujemy blenderem. Posypujemy posiekanym koprem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1418 głosów)

related articles