Home Zupy Kwaszenie buraków na barszcz czerwony

Kwaszenie buraków na barszcz czerwony

by

Tradycyjny i niezawodny sposób na przygotowanie pysznego barszczu na Wigilię. Najpierw trzeba zrobić zakwas – oto mój przepis!

Składniki:

  • 2 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kromka razowego chleba

Przygotowanie:

  • Buraki obrać i pokroić w plastry. Włożyć do litrowego słoika lub garnka. Dodać przyprawy i chleb. Zalać 3 szklankami przegotowanej ciepłej wody. Odstawić na 4 dni. Przecedzić przez gazę i dodawać do barszczu.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

5770 minut


Średnia 5 / 5 (755 głosów)

related articles