Ta znakomita zupa zawiera mnóstwo pieczonych i karmelizowanych warzyw. Użycie soku z marchewki zamiast wywaru sprawia, że danie zawiera więcej substancji odżywczych, a jego smak jest bardziej intensywny.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 350 g nieobranych, wyszorowanych ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
- 2 papryki (zielona i żółta), pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
- 1 duża żółta lub zielona cukinia, pokrojona na małe kawałki
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wymieszać czosnek z oliwą w formie do pieczenia, piec 5 minut, aż oliwa zacznie skwierczeć. Dodać ziemniaki, paprykę i rozmaryn, wstrząsnąć formą, aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą. Piec 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Dodać cukinię i cebulę, piec kolejne 15 minut, aż cukinia zmięknie.
- W dużym garnku wymieszać sok z marchewki z pomidorami i estragonem. Zagotować na średnim ogniu. Dodać pieczone warzywa.
- Wlać wodę do naczynia, w którym piekły się warzywa, zeskrobać wszystkie przypieczone resztki i wlać do garnka z zupą. Gotować jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając, aż zupa dobrze się podgrzeje.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1536 głosów)