Home Zupy Śródziemnomorska zupa z pieczonych warzyw

Śródziemnomorska zupa z pieczonych warzyw

by

Ta znakomita zupa zawiera mnóstwo pieczonych i karmelizowanych warzyw. Użycie soku z marchewki zamiast wywaru sprawia, że danie zawiera więcej substancji odżywczych, a jego smak jest bardziej intensywny.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 350 g nieobranych, wyszorowanych ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
  • 2 papryki (zielona i żółta), pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • 1 duża żółta lub zielona cukinia, pokrojona na małe kawałki

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wymieszać czosnek z oliwą w formie do pieczenia, piec 5 minut, aż oliwa zacznie skwierczeć. Dodać ziemniaki, paprykę i rozmaryn, wstrząsnąć formą, aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą. Piec 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Dodać cukinię i cebulę, piec kolejne 15 minut, aż cukinia zmięknie.
  • W dużym garnku wymieszać sok z marchewki z pomidorami i estragonem. Zagotować na średnim ogniu. Dodać pieczone warzywa.
  • Wlać wodę do naczynia, w którym piekły się warzywa, zeskrobać wszystkie przypieczone resztki i wlać do garnka z zupą. Gotować jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając, aż zupa dobrze się podgrzeje.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1536 głosów)

related articles