Bardzo smaczny dodatek do obiadu zamiast tłuczonych ziemniaków, podane do mięsa i z sałatką. Takie krokiety są również pyszne z barszczem czerwonym.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać na jednolitą masę.
- Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać do masy ziemniaczanej. Na końcu dodać ser i z masy formować wałki grubości palca. Kroić na małe krokieciki, obtaczać w mleku w proszku.
- Na patelni bardzo dobrze rozgrzać olej i smażyć krokiety z obu ston na złoty kolor.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (960 głosów)