Home Zupy Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

by

Bardzo smaczny dodatek do obiadu zamiast tłuczonych ziemniaków, podane do mięsa i z sałatką. Takie krokiety są również pyszne z barszczem czerwonym.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać na jednolitą masę.
  • Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać do masy ziemniaczanej. Na końcu dodać ser i z masy formować wałki grubości palca. Kroić na małe krokieciki, obtaczać w mleku w proszku.
  • Na patelni bardzo dobrze rozgrzać olej i smażyć krokiety z obu ston na złoty kolor.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (960 głosów)

related articles